Najważniejsze publikacje

Poznaj nasze najważniejsze publikacje z ostatnich lat

J. K. Strzelczyk, T. Wielkoszyński, Ł. Krakowczyk, B. Adamek, M. Zalewska-Ziob, K. Gawron, J. Kasperczyk, A. Wiczkowski, „The activity of antioxidant enzymes in colorectal adenocarcinoma and corresponding normal mucosa”, Acta Biochimica Polonica, 59(4), 2012, 549-556.

M. Maciążek-Jurczyk, A. Sułkowska, B. Bojko, J. Równicka-Zubik, A. Szkudlarek-Haśnik, I. Zubik-Skupień, A. Góra, N. Dubas, I. Korzonek-Szlacheta, T. Wielkoszyński, W. Żurawiński, „The influence of fatty acids on theophylline binding to human serum albumin. Comparative fluorescence study”, Spectrochimica Acta Part A, 89, 2012, 270-275.

J. Zalejska-Fiolka, T. Wielkoszyński, S. Kasperczyk, A. Kasperczyk, E. Birkner, „Effects of oxidized cooking oil and α-lipoic acid on blood antioxidants: Enzyme activities and lipid peroxidation in rats fed a high-fat diet”, Biological Trace Element Research, 145(2), 2012, 217-221.

A. Damasiewicz-Bodzek, T. Wielkoszyński, „Advanced protein glycation in psoriasis”, Journal of the European Academy of Dermatology and Venerology, 26, 2012, 172-179.

A. Stanek, T. Wielkoszyński,  A. Cholewka, I. Rozmus-Kuczia, L. Skotnicka-Roszkowska, Z. Drzazga, A. Sieroń, „Wpływ krioterapii ogólnoustrojowej na wybrane parametry nieenzymatycznego statusu antyoksydacyjnego u pacjentów z zesztywniającym zapaleniem stawów kręgosłupa”, Acta Balneologica, 126, 2011, 264-269.

E. Hadas, E. Świętochowska, T. Wielkoszyński, J. Jaroszewska-Smoleń, J. Jarząb, „Impact of phototherapy on selected lipid metabolism indices and oxidation markers in patients with psoriasis vulgaris”, Postępy Dermatologii i Alergologii, 28(2), 2011, 83-91.

E. Szliszka, G. Żydowicz, B. Janoszka, C. Dobosz, G. Kowalczyk-Ziomek, W. Król, ”Ethanolic extract of Brazilian green propolis sensitizes prostate cancer cells to TRAIL-induced apoptosis”, Journal of Oncology, 28(4), 2011, 941-953.

B. Janoszka „HPLC-fluorescence analysis of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in pork meat and its gravy fried without additives and in the presence of onion and garlic”, Food Chemistry, 126(3), 2011, 1344-1353.

J. Zalejska-Fiolka, T. Wielkoszyński, S. Kasperczyk, A. Kasperczyk, E. Birkner, „Effects of Oxidized Cooking Oil and α-Lipoic Acid on Liver Antioxidants: Enzyme Activities and Lipid Peroxidation in Rats Fed a High Fat Diet”, Biological Trace Element Research, 138, 2010, 272-281.

K. Helewski, G. Kowalczyk-Ziomek, E. Czecior, E. Świętochowska, T. Wielkoszyński, Z. Czuba, E. Szliszka, W. Król, „Administration of low doses of tumor necrosis factor-alpha protects rat liver from ischaemic and reperfusion injury”, Journal of Physiology and Pharmacology, 61(3), 2010, 273-278.

M. Nowak, T. Wielkoszyński, B. Marek, B. Kos-Kudła, E. Świętochowska, L. Siemińska, J. Karpe, D. Kajdaniuk, J. Głogowska-Szeląg, K. Nowak, „Antioxidant potential, paraoxonase 1, ceruloplasmin activity and C-reactive protein concentration in diabetic retinopathy”, Clinical and Experimental Medicine, 10(3), 2010, 185-192.

B. Janoszka, „7-Ketocholesterol and 7-hydroxycholesterol in pork meat and its gravy thermally treated without additives and in the presence of onion and garlic”, Meat Science, 86, (2010),  976-984.

B. Janoszka, „Heterocyclic amines and azaarenes in pan-fried meat and its gravy fried without additives and in the presence of onion and garlic”, Food Chemistry, 120 (2010), 463-473.

S. Kasperczyk, J. Kasperczyk, A. Ostałowska, J. Zalejska-Fiolka, T. Wielkoszyński, E. Świętochowska, E. Birkner, „The Role of the Antioxidant Enzymes in Erythrocytes in the Development of Arterial Hypertension among Humans Exposed to Lead”, Biological Trace Element Research, 130(2), (2009), 95-106.

M. H. Kniażewska, A. K. Obuchowicz, T. Wielkoszyński, J. Żmudzińska-Kitczak, K.Urban, L.Hyla-Klekot, „Evaluation of certain consituentes of antioxidant defense in youth treated in past for steroid-sensitive idiopathic nephritic syndrome”, Pediatric Nephrology, 24(11), (2009), 2187-2192.

M. Budzyń, M. Iskra, T. Wielkoszyński, M. Małecka, B. Gryszczyńska, „The influence of black currant (Ribes nigrum) seed extract on effectiveness of human ceruloplasmin in Fe(II) ions elimination”, Journal of Elementology, 14(2), 2009, 217-227.

M. H. Kniażewska, A. K. Obuchowicz, T. Wielkoszyński, J. Żmudzińska-Kitczak, K. Urban, M. Marek, J. Witanowska, K. Sieroń-Stołtny, „Atherosclerosis risk factors in young patients formerly treated for idiopathic nephritic syndrome”, Pediatric Nephrology, 24(3), 2009, 549-554.

A. Olejek , A. Damasiewicz-Bodzek, P. Bodzek , T. Wielkoszyński, J. Zamłyński, P. Stołtny, M. Skutil, „Concentrations of antibodies against Heat Shock Protein 27 in the Sera of women with ovarian carcinoma”, International Journal of Gynecological Cancer, , 19(9), 2009, 1516-1520.

M. Kasprzak, M. Iskra, W. Majewski, T. Wielkoszyński, „Arylesterase and paraoxonase activity of paraoxonase (PON 1) affected by ischemia in the plasma of patients with arterial occlusion of the lower limbs”, Clinical Biochemistry; 42(1), (2009), 50-56.

B. Janoszka, U. Błaszczyk, A. Damasiewicz-Bodzek, M. Sajewicz, „Analysis of heterocyclic amines (HAs) in pan-fried pork meat and its gravy by liquid chromatography with diode array detection”, Food Chemistry, 113, 2009, 1188-1196.

B. Gryszczyńska, M. Iskra, M. Małecka,  T. Wielkoszyński, „Raspberry seed extract effect on the ferroxidase activity of ceruloplasmin isolated from plasma”, Food Chemistry, 112(1), 2009,  695-701.

T. Wielkoszyński, K. Tyrpień, M. Szumska, „The enzyme-linked  immunosorbent  assay (ELISA) method for nicotine metabolites determination in biological fluids”, Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis; 49(5), 2009, 1256-1260.

E. Grucka-Mamczar, E. Birkner, U. Błaszczyk, S. Kasperczyk, T. Wielkoszyński, E. Świętochowska, B. Stawiarska-Pięta, „The influence of sodium fluoride and antioxidants on the concentration of malondialdehyde in rat blood plasma”, Fluoride, 42(2), 2009, 101-104.

M. Nowak, T. Wielkoszyński, B. Marek, B. Kos-Kudła, E. Świętochowska, L. Siemińska, D. Kajdaniuk, J. Głogowska-Szeląg, K. Nowak, „Blood serum levels of vascular cell adhesion molecule (sVCAM-1), intercellular adhesion molecule (sICAM-1) and endothelial leucocyte adhesion molecule-1 (ELAM-1) in diabetic retionapathy”, Clinical and Experimental Medicine, 8, 2008, 159-164.